Uncategorized

Afrikai mozaik

A Sentinel-2A közel 7000 képéből állították össze a földrész űrfelvétel-mozaikját. Az összkép csalóka, hiszen teljesen felhőmentes – a mozaikhoz ilyen darabkákat válogattak az európai földmegfigyelő műhold 2015. december és 2016. április között készített felvételei közül. Az egész adatmennyiség kb. 32 terabájtnyi volt.

Afrika a Föld szárazföldi területeinek mintegy ötödrészét foglalja el. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2016 / Brockmann Consult / Université catholique de Louvain / ESA Climate Change Initiative Land Cover project, CC BY-SA 3.0 IGO)

A látható és infravörös tartományban érzékeny Sentinel-2A az Egyenlítőnél 10 naponta tér vissza ugyanazon terület fölé, így az adatgyűjtésre használt öt hónap leforgása alatt nagy eséllyel „kapott el” felhőmentes pillanatokat. Ez a Szahara fölött nem olyan meglepő, viszont a trópusi övezetben figyelemre méltó teljesítmény. Ráadásul azóta csatlakozott hozzá az azonos felszereltségű Sentinel-2B is, a megfelelően kialakított pályáik így kétszer olyan sűrű, 5 napos visszatérést tesznek lehetővé.

Kapcsolódó linkek: