Uncategorized

Sós mocsár Indiában

India nyugati, Pakisztánnal határos Gudzsarát (Gujarat) államában található a Kutch régió, azon belül pedig egy időszakoson vízzel feltöltött sós mocsárvidék (Rann of Kutch). Ide látogatunk az európai Sentinel-2A műhold hamis színezésű képe segítségével, amely még 2015 végén készült a területről. A Sentinel-2A (és az azóta már szintén pályára állt, azonos felszereltségű társa, a Sentinel-2B) összesen 13 látható és infravörös hullámhosszon érzékeny. Ezeknek a felvételeknek a kombinálásával a felszín olyan tulajdonságait is ki lehet emelni, amelyek a valós színeket mutató képeken nehezen vagy egyáltalán nem jeleníthetők meg.

 

A Sentinel-2A műholdképe 2015. december 16-án készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2015 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Itt található a Föld egyik legkiterjedtebb sós sivataga, ahová csak a nyári monszun idején érkezik jelentős csapadék, változó mennyiségben. A hely a szárazabb hónapokban a turisták népszerű célpontja. Nevezetes a Rann Utsav fesztivál, amelynek látogatói egy kényelmes sátrakból álló „városban” lakva élvezik a helyi zenét, táncokat, kultúrát – és a természet szépségeit.

 

A fenti műholdkép jobb oldalán középen látható részletet kinagyítva a sátorvárosra jellemző félkör alakú minta is kivehető (itt a képkivágás közepén).

A műholdkép legszembetűnőbb geometrikus alakzatai a sólepárló tavak. A környéken a műtrágyák alapanyagául szolgáló kálium-szulfát termelése folyik. A méretek érzékeltetésére, a kép bal oldalán látható nagyobb csoport kiterjedése megközelíti a 13 km-t. A vonalak a műholdkép felső középső részén a valóságban csatornák, amelyek a víz szabályozását szolgálják. A hamis színezésű képen a kék eltérő árnyalatai egyrészt az ásványianyag-tartalom, másrészt a vízmélység különbségeiből adódnak. A kép alsó részén, a Banni nevű füves területen viszont a növényzetre utaló piros szín dominál. A gazdag élővilággal jellemezhető terület folyami üledéken alakult ki. Ide szállította hordalékát például az Indus is, amíg majdnem két évszázaddal ezelőtt, 1819-ben egy földrengés következtében meg nem változtatta folyásának irányát. Napjainkban a Banni növényzete nagyban függ a csapadék mennyiségétől.

A Sentinel-2A műholdképe nemrég szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában.

Kapcsolódó linkek: