Uncategorized

Finn-öböl és Fringe

Idén június 5–9. között rendezte az Európai Űrügynökség a Fringe 2017 konferenciát Helsinkiben, az Aalto Egyetemen. Az idei Fringe egy sorozat tizedik alkalma volt, teljes neve 10th International Workshop on Advances in the Science and Applications of SAR Interferometry and Sentinel-1 InSAR. Az előadások, poszterbemutatók és kerekasztal-beszélgetések az apertúraszintézises műholdradar-interferometria (SAR) tudományos és gyakorlati alkalmazásait, a téma újdonságait ölelték fel. Hasonló konferenciákat kétévente rendeznek.

(Kép: ESA)

A Fringe 2017 alkalmából tette közzé az ESA a Sentinel-1B műholddal idén február 8-án készített radarképet a Finn-öbölről és térségéről. A Finn-öböl a Balti-tenger keleti részén található, északról Finnország, keletről Oroszország, délről Észtország partjai határolják. Hossza kelet–nyugati irányban közel 400 km. A keleti irányban egészen Szentpétervárig, a Néva torkolatáig nyúló öböl vize a tengerekhez viszonyítva viszonylag sekély. Az átlagos vízmélység 38 m, a legnagyobb kb. 100 m.

A Finn-öböl a Sentinel-1B radarfelvételén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Télen a vízfelszín jó része befagy, a jégtakaró késő tavaszig kitart. Ebben az időszakban a műholdas megfigyelések fontos szerepet játszanak a jégborítás figyelemmel kísérésében, a jégtörők munkájának segítésében, hogy a forgalmas hajózási útvonalakat minél jobban biztosíthassák. A február eleji radarkép jobb oldalán jól kivehetőek azok az egyenes sávok, amelyeket jégtörők tisztítottak meg a hajóforgalom számára. Az öbölnek a radaros amplitúdóképen sötét színben látható vízfelülete pedig tele van pöttyözve az erős radar-visszaverődést produkáló tengerjáró hajókat jelző fényes pontokkal.

A kép jobb alsó részén egy másik nagy, befagyott vízfelület is látható. A Peipus-tó a maga 3550 km2-es területével a legnagyobb olyan tó Európában, amelyen keresztül államhatár húzódik – itt Észtország és Oroszország között. A Sentinel-1B műhold képén feltűnő még a beépített környezetből adódó erős radar-visszaverődés miatt két nagyváros: délen Tallinn, az észt, északon pedig a tőle 70 km-re fekvő Helsinki, a finn főváros, az öböl két átellenes partján. Ez utóbbi adott otthont az idei Fringe konferenciának.

A Finn-öblöt mutató radarkép az ESA heti földmegfigyelő videósorozatában is szerepelt.

Kapcsolódó linkek: