Uncategorized

Sanghaj a Sentinel-2A „szemével”

Az Európai Űrügynökség (ESA) heti rendszerességgel rövid videóban mutat be egy-egy érdekes vagy szép műholdképet. A Sentinel műholdsorozat tagjainak köszönhetően pedig bőségesen van miből válogatni. A sorozat mai epizódja egyébként a jubileumi, 200. alkalom volt ebben a színvonalas földmegfigyelési ismeretterjesztő sorozatban.

Ezúttal Kína legnépesebb városa, Sanghaj (Shanghai) fölé látogattak el, az optikai és infravörös tartományban működő, 13 különböző hullámhosszon (színben) érzékeny Sentinel-2A műhold segítségével. A Sentinel-2A képe még 2015. december 16-án készült.

Sanghaj lakóinak száma meghaladja a 24 milliót. A város globális pénzügyi központ, és kedvező földrajzi fekvése fontos közlekedési-áruszállítási csomóponttá is teszi. A Jangce folyó deltatorkolatában található a világ legforgalmasabb konténerkikötője.

sanghaj-1
A teljes műholdkép felső részére, a Jangce folyó egy szakaszára nagyítva jól kivehető a vízen úszó hajók serege. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA)

A Jangce kisebb mellékfolyója, a város sűrűn lakott területein és központján keresztül kanyargó Huangpu színe is feltűnően elüt a nagy folyamétól.

Sanghaj nevezetes, a városról készült szinte minden fényképen és leírásban látható felhőkarcolói a Hunagpu által körülölelt félszigeten épültek fel. Alig két évtizeddel ezelőtt itt még főleg vidéki jellegű táj volt, a földeket művelték. Azóta gombamód nőttek ki a földből a hatalmas toronyházak, amelyeknek még az árnyéka is látható a Sentinel-2A képén, ha valaki éles szemmel figyeli.

sanghaj-2
A város központja, középen a felhőkarcolókkal sűrűn beépített Putung (Pudong) negyed. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA)

A műholdképen az összefüggő piros és kék foltokat új építésű lakóházak színes tetőborításai alkotják. A történelmi városközpont a felhőkarcolókkal átellenben, a Huangpu túlpartján terül el. Itt a műholdképen a sötétebb színárnyalatok dominálnak. A népsűrűség itt a legnagyobb, a teljes lakosság mintegy fele a városnak ezen a környékén él.

Kapcsolódó linkek: